V Bratislave dochádza k situácii, kedy územný plán mesta môže byť prekážkou pri výstavbe nových bytov. Upozorňuje na to Inštitút urbánneho rozvoja (IUR). Na celom území mesta je pre viacpodlažnú bytovú zástavbu v rozvojových územiach určených necelých sto hektárov plôch. Nízkopodlažná bytová výstavba môže počítať s takmer 1 150 hektármi, čo je vyše desaťnásobok.


„Tento typ budov je pritom vhodný predovšetkým na predmestia, či pre vzdialenejšie bratislavské štvrte ako sú Devínska Nová Ves, Vajnory alebo Dúbravka. Územný plán Bratislavy ju však presadzuje aj priamo v centre či v takzvanom vnútornom meste,“ upozorňuje výkonný riaditeľ IUR Juraj Suchánek. Podľa jeho slov by malo mesto stavebné pozemky preklasifikovať na funkcie, po ktorých je dopyt.

„Rovnako netreba zabúdať na brownfieldy. Obnovu priemyselnej výroby v nich si nik nepraje. Aj tu je rozumnejšie budovať multifunkčne projekty ponúkajúce vhodný mix bývania a lokálnej občianskej vybavenosti, namiesto monofunkčných kancelárskych komplexov či nákupných centier,“ pripomína J. Suchánek.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: