V čase rekordnej inflácie ľuďom na Slovensku nepomáhajú ani investičné produkty. Väčšinu majetku totiž majú v konzervatívnych produktoch, ktoré nedokážu poraziť infláciu.


Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v rokoch 2020 a 2021 mali klienti a klientky na Slovensku na bežných alebo sporiacich účtoch, resp. termínovaných vkladoch až 56 % svojho finančného majetku. Po Turecku a Grécku je to tretí najvyšší podiel zo všetkých krajín OECD.

„Obzvlášť v čase dvojcifernej inflácie, ktorú aj dnes potvrdil Štatistický úrad SR na úrovni 14 % za august, by nám to nemalo byť jedno. Držanie peňazí na bežných účtoch alebo doma tzv. pod vankúšom v boji proti inflácii nepomôže. Úročenia na tradičných produktoch ako sú sporiace účty alebo termínované vklady sa držia na nízkej úrovni, nakoľko sa odvíjajú od základnej sadzby Európskej centrálnej banky, ktorá sa dostáva ešte len zo záporného pásma. Preto nemajú šancu výraznejšie tlmiť negatívne dopady zdražovania na hodnotu úspor,” povedala Silvia Čechovičová, manažérka vývoja produktov a riešení KBC Asset Management na Slovensku, správcu fondov pre klientov ČSOB.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: