Zdražovanie na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách, pokračuje. Vo februári na Slovensku ceny medziročne vzrástli o deväť percent, čo sa naposledy stalo pred 17 rokmi. Zdražovanie sa tak týka potravín, bývania, energií či pohonných hmôt. Slovenská vláda sa preto chystá prijať viaceré opatrenia, ktoré majú niektorým skupinám ľudí so zvyšujúcimi sa cenami pomôcť.

Zatiaľ sú známe tri väčšie opatrenia. Zamerané sú na nízkopríjmové rodiny, dôchodcov a zamestnancov. Vláda pre nich pripravila vyššie stravné, trinásty dôchodok v skoršom termíne či jednorazový príspevok pre rodiny s deťmi a pre nízkopríjmové skupiny bez detí. Príspevok a vyplatenie 13. dôchodku ešte schválené neboli. Isté je len zvyšovanie stravného.

Zdražovanie potravín a stravné

Ministerstvo práce pripravilo zvýšenie stravného a cestovných náhrad ako dva základné nástroje na kompenzáciu vysokých cien. Vďaka zvýšeniu súm stravného si podľa rezortu práce zamestnanci na stravnom ročne prilepšenia približne o 85 eur. Zvýšenie súm stravného i cestovných náhrad začne platiť už od 1. mája tohto roka.

Rezort pri zvyšovaní vychádza z mesačného kumulovaného indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v slovenských reštauráciách za vlaňajší december. Ten dosiahol hodnotu 117,50 percenta, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 17,5 percentuálneho bodu. Stravné bolo naposledy zvýšené na základe indexu cien za február 2019.

Konkrétne sa stravné od mája pri pracovnej ceste od päť hodín až 12 hodín trvania zvýši z 5,10 eura na šesť eur, pri služobke nad 12 do 18 hodín trvania zo sumy 7,60 eura na deväť eur a pri pracovnej ceste nad 18 hodín trvania z výšky 11,60 eura na 13,70 eura. Tým, že sa zvyšujú sumy stravného, zvýši sa aj hodnota gastrolístkov.

ČasSuma v súčasnostiSuma podľa návrhu
5 až 12 hodín5,10 €6 €
12 až 18 hodín7,60 €9 €
nad 18 hodín11,60 €13,70 €
Zdroj: Slov-lex

Príspevok na stravu musí byť vo výške najmenej 55 percent z ceny jedla a maximálne 55 percent zo sumy stravného za 5 až 12 hodín pracovnej ceste. Minimálna výška stravného lístka by mala stúpnuť zo súčasných 3,83 eura na 4,50 eura. Maximálny príspevok na stravovanie tak stúpne z 2,81 eura na 3,30 eura. Rovnakú sumu za stravu na deň si môže dať do daňových výdavkov podnikateľ.

Zmenili sa aj sumy základnej náhrady za používanie motorových vozidiel pri pracovných cestách. Po novom sa počíta so zvýšením pre jednostopové vozidlá a trojkolky z 0,053 eur za kilometer na 0,059 eur a pre osobné cestné motorové vozidlá z 0,193 eur na 0,213 eur za prejdený kilometer. Aj v tomto prípade sa nové sumy uplatnia od 1. mája.

Zdražovanie
Zdražovanie a jeho dopady by malo zmierniť aj vyššie stravné. (Ilustračné foto: Freepik)

Trinásty dôchodok už v júni

Ďalším opatrením, ktoré už avizovali viacerí členovia vlády, je predčasné vyplatenie 13. dôchodku. To by v praxi znamenalo, že ho penzisti už nedostanú až na jeseň, ako to býva zvykov. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) už potvrdil, že 13. dôchodok by sa mal v plnej výške vyplatiť už v júni tohto roka. Vláda na to vyčlenila 300 miliónov eur.

Podľa E. Hegera chce takto vláda reagovať na zdražovanie energií, potravín i služieb, v rámci ktorého sú podľa neho najohrozenejšou skupinou práve dôchodcovia.

Návrh novely zákona o 13. dôchodku pripravil rezort práce v spolupráci s niektorými poslancami. Ministerstvo ale nehovorí o konkrétnom mesiaci vyplatenia. „ Navrhujeme vyplatiť časť 13. dôchodku všetkým poberateľom, ktorý naň majú nárok, a to už v lete 2022. Rezort práce ráta s možnosťou vyplatenia po častiach, ale aj v celku,“ napísal tlačový odbor rezortu práce portálu Finsider.

Minimálna výška 13. dôchodku sa bude odvíjať od životného minima, ktorého nová hodnota bude podľa ministerstva práce známa v priebehu mája tohto roka. V súčasnosti sa návrh nachádza v legislatívnom procese, kde sa rozhodne o finálnej výške predčasne vyplateného 13. dôchodku.

Aký bol 13. dôchodok v roku 2021 (tabuľka):

Výška poberaného dôchodku13. dôchodok 2021
do 218,06 €300 €
300 €270,51 €
400 €234,51 €
500 €198,51 €
600 €162,51 €
700 €126,51 €
800 €90,51 €
900 €54,51 €
1 000 €50 €
Výpočet: Finsider

Penzisti by mali získať 13. dôchodok podľa rovnakého mechanizmu ako v predošlom roku. Jeho výška sa vlani začínala na 50 eurách a maximálna suma bola 300 eur. Zároveň platilo, že najmenej dostali tí, ktorých dôchodok bol vyšší ako 912,60 eura mesačne.

Táto hranica sa každoročne mení podľa výšky životného minima. Najviac Sociálna poisťovňa posielala ľuďom, ktorých dôchodok bol nižší ako 218,06 eura. Ak penzista poberal dôchodok na tejto úrovni alebo ešte menej, dostal najvyšší 13. dôchodok.

Zvyšok penzistov dostáva sumu 13. dôchodku podľa stanoveného vzorca. Počíta sa tak, že od sumy poberaného dôchodku sa odpočíta aktuálne životné minimum. Následne sa výsledok vynásobí koeficientom 0,36 a súčin sa ešte odpočíta od maximálneho 13. dôchodku. Definitívnym výsledkom tohto výpočtu je suma 13. dôchodku pre daného penzistu.

Rodičia dostanú jednorazový príspevok

Vláda chce ľuďom v rámci inflačnej pomoci posielať aj jednorazový príspevok na úrovni sto eur. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že konkrétne detaily ešte nie sú schválené. Keď sa na nich koalícia dohodne, mohli by sa vyplácať do 30. júna tohto roka. Celkovo chce na to vláda vyčleniť takmer 133 miliónov eur.

Stoeurový príspevok má dostať vyše 121-tisíc osôb v hmotnej núdzi. Návrh počíta aj s tým, že ho vyplatí vyše 600-tisíc rodičom v podobe zvýšenia prídavku na dieťa. Prídavok by nemal byť vyšší o sto eur, ale jeho celková suma sa len jednorazovo zvýši na túto sumu. Keďže ide podľa ministra práce o jednorazovú pomoc, zvyšné mesiace bude prídavok na svojej klasickej úrovni.

Zdražovanie
Zdražovanie na Slovensku by mal zmierniť aj jednorazový príspevok. (Tabuľka: MPSVaR)

Viac ako 258-tisíc nízkopríjmových rodičov s nezaopatrenými deťmi by malo získať stoeurový príspevok vo forme daňového bonusu. Ten sa uplatňuje mesačne vo výplate, alebo na konci roka v daňovom priznaní. Zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom si ho budú môcť tieto skupiny rodičov uplatniť.

Jednorazový príspevok vo výške sto eur by mali jednoducho na účet dostať nízkopríjmové skupiny ľudí s deťmi, ktorí sú zároveň uchádzačmi o zamestnanie na úrade práce. Príspevok dostanú aj poberatelia peňažného príspevku na opatrovanie, osobní asistenti pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím či ľudia v dôchodkovom veku, ktorí nemajú nárok na dôchodkové dávky.