Ministerstvo práce chystá ďalšie zvyšovanie stravného. Vyplýva to z opatrenia o sumách stravného, ktoré je do konca augusta tohto roka v pripomienkovom konaní. Zvyšovanie stravného podľa záhona nastáva vtedy, keď ceny jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní vzrastú o viac ako päť percent od mesiaca, na základe ktorého sa naposledy zvyšovali sumy stravného. Posledným mesiacom, ktorý ovplyvnil zvyšovanie stravného bol pritom tohtoročný január. Odvtedy ceny opäť stúpli o 5,8 percenta.

Pôjde už o piate zvyšovanie súm stravného za posledný rok a pol. Naposledy rástlo na začiatku júna a januára tohto roka, predtým vlani v septembri a na začiatku mája. Sumy stravného tlačí vyššia inflácia, ktorá sa prejavuje najmä pri nákladoch na bývanie a potravinách. Ich ceny nepretržite rastú už tretí rok, v júni tohto roka ale mierne klesli. Slovenským reštauráciám napriek tomu rastú náklady, preto musia zvyšovať aj ceny za jedlo a nápoje.

Sumy stravného by sa mali podľa opatrenia zvyšovať od októbra tohto roka. Týka sa to takzvaného tuzemského stravného na pracovnej ceste. Pri ceste, ktorá trvá od piatich do 12 hodín, sa bude zvyšovať zo súčasných 7,30 eura na 7,80 eura. Pri služobnej ceste od 12 do 18 hodín má suma stravného vzrásť z pôvodných 10,90 eura na 11,60 eura. Pri pracovnej ceste nad 18 hodín už ľudia budú dostávať namiesto 16,40 eura na stravu 17,40 eura.

Zvyšovanie stravného od októbra 2023

Čas/stravné lístkyStravné od 1. júna 2023Stravné od 1. októbra 2023
5 až 12 hodín7,30 €7,80 €
12 až 18 hodín10,90 €11,60 €
nad 18 hodín16,40 €17,40 €
Stravné lístky – minimálna hodnota5,48 €5,85 €
Maximálny príspevok na stravovanie4,02 €4,29 €
Minimálny príspevok na stravovanie3,02 €3,22 €
Stravné pre živnostníka4,02 €/deň4,29 €/deň
Zdroj: Slov-lex.sk (zvyšovanie stravného)

Zvyšovanie stravného ovplyvní aj gastrolístky

Zmena už tradične ovplyvní aj minimálnu hodnotu stravných lístkov, výšku príspevku na stravu a sumu, ktorú si pri obedoch môžu dať do výdavkov živnostníci. Zvyšovanie sa nebude týkať stravného v zahraničí, ktoré sa počíta podľa destinácie. Určuje sa tiež podľa trvania služobky, kedy sa príspevok vypočíta percentom zo základnej sadzby stravného podľa krajiny zo zoznamu.

Minimálnu hodnotu stravných lístkov tvorí 75 percent výšky stravného pri pracovnej ceste v trvaní päť až 12 hodín. Minimálna výška pre stravné lístky tak stúpne zo súčasných 5,48 eura na 5,85 eura. Ide len o minimum, firma môže svojim zamestnancom dávať lístky s vyššou hodnotou.

Zvyšovanie stravného
Ministerstvo práce chystá ďalšie zvyšovanie stravného (Ilustračné foto: Depositphotos/zvyšovanie stravného)

Zmeny sa dotýkajú aj tých zamestnancov, ktorí si namiesto stravného lístka vybrali príspevok na stravovanie. Ten musí byť vždy vo výške najmenej 55 percent z ceny jedla a maximálne vo výške 55 percent zo sumy stravného za päť až 12 hodín trvania pracovnej cesty. Minimálny príspevok zamestnávateľa stúpne z doterajších 3,02 eura na 3,22 eura. Najvyšší možný príspevok stúpne zo súčasných 4,02 eura na 4,29 eura. Rovnakú sumu si môžu do daňových výdavkov zahrnúť za každý odpracovaný deň aj podnikatelia. Počíta sa totiž ako 55 percent z hodnoty päť až 12 hodín trvajúcej pracovnej cesty.

Firma môže zamestnancom sumy stravného aj krátiť, ak je na služobnej ceste strava zadarmo. Nepočíta sa do toho menšie občerstvenie ako pečivo či káva, malo by ísť o plnohodnotnú stravu podľa štandardov. Za raňajky sa stravné kráti o 25 percent, za obed o 40 a za večeru o 35 percent zo sumy stravného pri ceste nad 18 hodín. Po novom tak za raňajky bude stravné krátené o 4,35 eura, za obed o 6,96 eura a za večeru o 6,09 eura.

Sumy pri zahraničných cestách nerastú už dlhodobo

Zvýšenie stravného sa nedotkne pracovnej cesty za hranice Slovenska. V tomto prípade sa totiž počíta podľa základnej sadzby, ktorá je takmer pri každej krajine odlišná. Okrem toho sa mení podľa trvania služobky, do šesť hodín je stravné na úrovni 25 percent zo základnej sadzby stravného, nad šesť až 12 hodín je to 50 percent a nad 12 hodín je stravné v celkovej výške základnej sadzby podľa krajiny. V prípade návštevy viacerých krajín v jeden deň sa počíta stravné podľa tej krajiny, kde pracujúci strávil najviac času. Keď je to nerozhodné z pohľadu hodín, zamestnanec si môže vybrať.

Ľuďom sa zahraničné stravné môže aj krátiť, ak na služobnej ceste dostali stravu zadarmo. Nepočíta sa do toho menšie občerstvenie ako pečivo či káva, malo by ísť o plnohodnotnú stravu podľa štandardov. Pri raňajkách je to 25 percent, pri obede 40 percent a pri večeri 35 percent. Stravné sa kráti o hodnotu, ktorá sa vypočíta zo stravného základnej sadzby pri ceste nad 12 hodín alebo z najvyššej sumy stravného na danej ceste.

Štát ale napriek inflácii naposledy menil sadzby pre zahraničné stravné v roku 2012. Opatrenie, ktorým sa ustanovujú základné sadzby stravného v eurách alebo v cudzej mene pri zahraničných pracovných cestách, vydáva ministerstvo financií. Základné sadzby stravného pre jednotlivé krajiny môže zmeniť až po posúdení návrhu ministerstva zahraničných vecí. To musí byť vypracované podľa podkladov zastupiteľských úradov o cenách jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách v jednotlivých krajinách alebo s využitím štatistických údajov rôznych medzinárodných úradov či štatistík.